Sunday, 30 June 2013

Berkahwin Dengan Bakal Suami Atau Isteri Sudah Telanjur?

بسم الله الرحمن الرحيمAssalamualikum , hari ini entry mungkin agak sensitif atau mungkin ada jugak yang berfikran negatif jadi di sini mohon jangan salah faham kerana hanya untuk berkongsi maklumat sahaja. Wani ada terbaca satu status di FB tentang " Kalau perempuan @ lelaki pernah terlanjur dengan pasangan patut ke bagitahu pada calon bakal suami @ isteri" *kisah silam dengan bekas kekasih atau masih lagi kekasih , okay macam-macam jugak la tengok kat comment ada yang negatif ada yang positif & ada lagi yang kata " perempuan yang kotor untuk lelaki yang jahat" *rasa nak bagi kaki. Jadi wani pun search la sikit blog-blog ustaz dan gama sikit tentang hukum-hukum nya , Jadi ini la yang wani jumpa .. Selamat Membaca

Sebagai seorang yang pernah terlanjur pada masa dahulu dan telah bertaubat kepada Allah swt. Tidak perlulah menceritakan perbuatan tersebut kepada bakal suami atau isteri anda, kerana hal ini sangat mengaibkan diri anda sendiri. Malah ia boleh menimbulkan perasaan kurang baik bagi pasangan anda apabila sudah mendengar cerita ini. Lebih baik disembunyikan sahaja perbuatan tersebut dari timbul pula masalah-masalah baru. Setiap manusia ada silapnya, segala kesilapan yang telah dilakukan cukup bertaubat kepada Allah dan tidak perlu diceritakan kepada orang ramai atau bakal pasangan anda.

Bagi sesiapa yang mengetahui bahawa pasangannya pernah terlanjur dengan orang lain pada masa dahulu, maka anda perlu ikhlaskan diri anda untuk menerima atau tidak, jangan letakkan perasaan kasih sayang dihadapan kerana ia sangat merbahaya pada masa akan datang nanti. Jika berlaku pergaduhan, kemungkinan besar peristiwa ini akan diungkit kembali. Kalau anda menerima bakal isteri atau suami anda dengan hati yang ikhlas atau ingin membimbingnya ke arah jalan yang benar (Islam) maka dipersilakan untuk meneruskan hajat anda, kerana niat anda sungguh murni dan dalam masa yang sama anda telah melaksanakan kerja dakwah dalam rumahtangga anda.p/s : Tidak ada kena mgena dengan sesiapa hanya nak berkongsi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...